• Objavljeno

Claypaky XTYLOS – laserska revolucija u svetu reflektora

XTYLOS je prvi laserski moving head reflektor sa laserskim izvorom svetlosti, što otvara brojne nove mogućnosti u svetu rasvete

U svetu rasvete, potreba za novim, neviđenim efektima stalno je prisutna. Brz tehnološki razvoj omogućava čestu pojavu novih reflektora, koji su jači, svetliji i dugotrajniji, uz istovremeno smanjenje težine i dimenzija. Međutim, proizvodi koji se pojavljuju najčešće predstavljaju unapređenja postojećih modela, koji suštinski ne donose ništa što nije već viđeno. To nije slučaj sa Claypaky XTYLOS-om, jer on predstavlja svojevrsnu revoluciju.

XTYLOS je nastao kao rezultat saradnje između dve renomirane kompanije: Osrama, jednog od vodećih svetskih proizvođača svetlosnih izvora i Claypaky-ja, čuvenog u svetu rasvete po tome što, svojom tehnologijom i proizvodima, postavlja nove standarde. Tako je, uostalom, nastao i Sharpy, beam moving head, kog su brojni proizvođači širom sveta kopirali.

Inovativna tehnologija je ono što je dovelo do razvoja XTYLOS reflektora. On se može opisati kao „BLazer”, kompaktni beam moving reflektor sa jedinstvenim optimičkim i hromatskim karakteristikama, koji ima lasersko svetlosno napajanje. Laserski izvor je „spakovan” u pouzdan, bezbedan i potpuno izolovan modul, koji nudi bogat izbor boja. Zahvaljujući specijalnom Claypaky optičkom sistemu i efektima koji su tipični za profesionalni moving head reflektor, XTYLOS važi za reflektor koji će dizajneri svetla moći odmah da koriste, bez ikakve prethodne obuke.

Način na koji se laserski izvor svetlosti koristi je inovativan. Laseri su poznati kao komplikovani i skupi uređaji, pa su se, do sada, najčešće koristili u oblasti video projekcije. Da bi se koristio u novom XTYLOS-u, tim za istraživanje i razvoj Claypaky-ja i OSRAM-a kreirao je potpuno novu optičku grupu, na kojoj su sproveli brojne testove performansi i bezbednosti za upotrebu. Šta je nastalo kao rezutat? Reflektor koji nema rivala na tržištu.

Šta XTYLOS čini ekskluzivnim?

Visoka energetska efikasnost. Mala potrošnja električne energije je ono što odlikuje ovaj uređaj. Svaki RGB zahteva manje od 100 vati, što je odlika reflektora male potrošnje, ali svetlost koja se dobija prevazilazi uređaje koji troše mnogo više energije.

Pun svetlosni snop, bez vidljivih hotspotova. Specijalni dizajn optičkog sistema pretvara svetlost sa laserskog izvora u precizan, gust, zasićen snop, bez vidljivih hotspotova. Otvor blende je manji od 2°, a može se smanjiti na 0,5°. Kao rezultat, svetlosni snop je oštar, izuzetno intenzivan i ne može se napraviti nijednim drugim, LED ili tradicionalnim, reflektorom.

Intenzivne i zasićene boje sa ekskluzivnim Turbo Color sistemom. XTYLOS ima lasersku tehnologiju sa dodatnim RGB mešanjem boja, zahvaljujući čemu su boje snopa intenzivne. Na raspolaganju su Turbo-crvena, Turbo-plava i Turbo-zelena, kao i njihove kombinacije, jačeg osvetljaja od onog koji nudi bilo koja tradicionalna sijalica. Konzistencija boja je neponovljiva bilo kojim drugim uređajem, zahvaljujući čemu će dizajneri svetla moći da koriste ove boje, bez bojazni da će se one stapati sa ostatkom rasvete.

Do sada neviđeni „BLazer” efekti. Opseg efekata je veoma širok: dva gobo točka, sa 7 rotirajućih goboa i 12 fiksnih goboa, točak sa 4 prizme i 16 facet prizmi. Ovi efekti su pojačani upravo zahvaljujući laserskom izvoru svetla, što kreira do sada neviđene „BLazer” efekte.

Izvanredna dinamičnost. Efekti i promene boja se smenjuju momentalno, na način koji ljudsko oko teško može opaziti. Osim što omogućava da se rasvetne scene smenjuju veoma brzo i precizno, brzina ovih promena sama po sebi kreira izuzetan utisak.

Potpuna bezbednost. Nova „BLazer” tehnologija Claypaky-ja je potpuno bezbedna i može je koristiti bilo koji dizajner svetla, odnosno operater. Iz te perspektive, XTYLOS je standardni reflektor, sa svim sertifikatima koje jedan uređaj tog tipa ima. Laserska jedinica je smeštena u zapečaćenom modulu, kom korisnik ne može da pristupi. Modul proizvodi bezopasan svetlosni snop sa izuzetnim optičkim karakteristikama: za svetao, savršeno paralelan i unformni, jednako distribuiran miks. Za razliku od nekih reflektora sa zamenljivim sijalicama, ovaj svetlosni snop donosi zanemarljivu količinu toplote, što znači da nema opasnosti od zagrevanja scene i okolnih objekata.

Male dimenzije. Izuzetno kompaktno kućište, kao i najrazvijenija elektronika, čine XTYLOS izuzetno brzim i responzivnim za pan-tilt pokrete. Njegova skromna veličina znači da se može lako instalirati.

Trajan izvor svetlosti, bez gubitka kvaliteta. Laserski izvor svetlosti ima životni vek od oko 10.000 sati (što je, u proseku, od 8 do 10 godina korišćenja za jednu rental kompaniju), uz minimalne gubitke u terminima efikasnosti. To je značajno unapređenje ove tehnologije, koja je isplativa njenim korisnicima.

Interna modularnost. „BLazer” modul se lako podešava i menja pri kraju svog životnog veka. Elektronski modul je jedinica koja se može razmontirati i zameniti nezavisno od izvora svetlosti.

XTYLOS je trenutno najdinamičniji reflektor na tržištu. On je idealan alat za sve rental kompanije, za upotrebu u svim onim prilikama koje zahtevaju izvanredne boje i efekte. Odličan je i za fiksne instalacije, kao što su TV studiji i tematski parkovi.